Piaţa Obor din Bucureşti se transformă. O investiţie de multe milioane de euro a Primăriei sectorului 2 va schimba complet structura şi funcţiile acestei pieţe, printre cele mai cunoscute din România. Piaţa Obor va deveni mall, adică o clădire uriaşă, în care comercianţii vor închiria standuri. Lumea s-a împărţit deja în două categorii: unii care îl acuză pe primarul Onţanu de corupţie şi hoţie, pentru că elimină ţăranul din piaţă şi pune noile spaţii la dispoziţia comercianţilor, şi alţii care înţeleg că felul cum arăta Piaţa Obor nu mai este acceptabil în zilele noastre: igiena precară, condiţiile de muncă grele, parcarea sălbatică, traficul dezorganizat.
Piaţa Obor va deveni deci mai igienică, mai curată, mai uscată. Cred că este un progres....
Ce se va întâmpla însă cu mica producţie cu adevărat ţărănească şi manufacturieră - sau artizanală, cum vreţi să-i spuneţi? Câtă a mai rămas în România, pentru că mica producţie ţărănească şi artizanală a fost unul dintre duşmanii de moarte ai socialismului. Cel care avea patru - cinci hectare de vie şi încerca să facă un vin curat, fără chimicale, sau două - trei hectare de pruni şi încerca să facă o ţuică fără înlocuitori din petrol sau cel care făcea haine, pantofi, curele din piele adevărată, nu din plastic cu polimeri au fost declaraţi duşmani ai poporului, trimişi la canal, cu bunurile confiscate şi cu copiii răspândiţi în cele patru zări. Când faci statistica micului producător agricol sau a micului meşteşugar, te îngrozeşti - în România, aceştia produc mai puţin de 1% din totalul producţiei respective şi sunt pe cale de dispariţie. Dacă li se ia şi ultima cale de vânzare a produselor, adică pieţele deschise, din mijlocul oraşului, ei par a fi condamnaţi fără scăpare.
Aşa s-a întâmplat şi în Vest. La mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut, micii meşteşugari şi micii fermieri din Germania, Franţa, It