Tulburările nevrotice pot fi tratate cu metodele psihoterapiei occidentale, dar şi ale celei orientale. Acesta este mesajul transmis de cartea lui Nossart Peseschkian, “Psihoterapie pozitivă. Teorie şi practică”, apărută la Editura Trei, cu sprijinul Centrului Medical Unirea.
Autorul îşi propune să ajute cititorul să înţeleagă că terapia nu este neapărat îndreptată către înlăturarea unei tulburări existente, ci, mai degrabă, către mobilizarea capacităţilor aflate în individ şi potenţialul său de autoajutorare.
Cartea prezintă principalele tulburări psihice şi psihosomatice, dar şi modelele de bază ale tratamentului psihoterapeutic pentru acestea. “Psihoterapia pozitivă îşi propune să se intereseze de totalitatea persoanei pacientului, şi nu doar de aspectele particulare legate de formarea conflictului patogen sau de simptom.
Orice pacient, nu numai cei aparţinând păturilor mijlocii, se poate adresa psihoterapiei pozitive, pentru că simplitatea eşafodului teoretic o face accesibilă oricui”, spune, în prefaţă, Vasile Dem. Zamfirescu. Fiecare temă abordată de Nossart Peseschkian este însoţită de o poveste orientală, interpretată critic, care vine să completeze metodele psihoterapeutice anterior. Lucrarea prezintă o gamă largă de disfuncţionalităţi de la tulburări nevrotice la schizofrenie.
Nossart Peseschkian este medic specialist în neurologie şi psihiatrie, psihoterapeut, fiind considerat întemeietorul psihoterapiei pozitive. De-a lungul timpului, a publicat 20 de cărţi de specialitate, printre care şi „Poveşti orientale ca elemente de psihoterapie”, apărută tot la Editura Trei. Este şi cel care a pus bazele Academiei Internaţionale pentru Psihoterapie Pozitivă şi Psihoterapie Transculturală. (R. N.)
Tulburările nevrotice pot fi tratate cu metodele psihoterapiei occidentale, dar şi ale celei orientale. Acesta este mesajul transmis de