Depresia, care este o tulburare a stării sufleteşti, induce tinerilor sentimente de tristeţe şi irascibilitate pentru o perioadă mai mare de timp. Adolescentul deprimat nu este capabil să se mai bucure de viaţă, de persoanele apropiate, este lipsit de energie, apatic, foarte agitat, acuză dureri inexplicabile de cap sau de stomac.
Acestea ar fi câteva din semnele instalării depresiei la tânăr. “Depresia este considerată dezechilibru al unor substanţe chimice, care transmit mesaje între celulele nervoase ale creierului. Dacă serotonina, care ajută la reglarea dispoziţiei, produce un dezechilibru, rezultă depresia sau alte tulburări ale dispoziţiei”, explică psiholog drd. Mirela Zivari.
Specialiştii nu au reuşit până acum să stabilească care sunt cauzele acestor dezechilibre. Cercetările au arătat că, în cazul tinerilor care au un părinte cu depresie, există un risc de 3 ori mai mare de a suferi o depresie decât în cazul celor ai căror părinţi nu au depresie.
Stresul, problemele sociale, conflictele din familie, traumele din copilărie pot fi cauze ale instalării depresiei, care poate să apară brusc sau treptat. “Tânărul poate părea, mai degrabă, irascibil decât trist sau se simte plictisit, deznădăjduit. Anturajul poate observa la acesta lentoarea în mişcări, insomnia sau agitaţia. Poate fi autocritic sau poate avea sentimenul că cei din jur sunt prea critici cu el. Depresia este o afecţiune care necesită tratament şi nu este un viciu sau o slăbiciune. Netratată, depresia severă poate să dureze un an sau chiar mai mult şi pot exista perioade de boală, urmate de perioade fără semne de boală”, atrage atenţia psihologul Zivari.
Adolescentul depresiv trebuie să ceară ajutor specialistului
Efectele depresiei severe sunt grave: dificultăţi la şcoală, consumul de droguri, comportament suicidar. “Până şi copiii mici pot avea forme grave de dep