C.D. Zeletin, Principesa Elena Bibescu, marea pianista. Cronica, Editura "Vitruviu", 850 pag., 55 lei (cartea poate fi comandata prin e-mail: edituravitruviu@yahoo.com.
D-l C. D. Zeletin face parte din specia - rarisima azi, in epoca strictelor specializari - a eruditilor. Cunostintele lui vaste, acumulate prin studii indelungate si aprofundate, privesc varii domenii "umanistice" si stiintifice. De profesie medic, ajuns pe treapta cea mai inalta a carierei - profesor universitar la Facultatea de Medicina "Carol Davila" si membru al Academiei de Stiinte Medicale - el este deopotriva un valoros poet, eseist si traducator. (Bibliografia lui cuprinde, in afara lucrarilor medicale, 40 de volume de literatura: poeme, proza, eseuri originale, contributii documentare, plus superbe talmaciri, pentru prima oara in romaneste, din lirica renascentista italiana, mai multe antologii din poezia franceza moderna, o integrala Baudelaire s.a.).
Anvergura intelectuala, pasiunea carturareasca si puterea de munca uluitoare isi dau masura si in opul pe care vi-l recomand azi - o adevarata comoara adunata in zeci de ani din surse diverse din Romania, Franta, Anglia, intr-o reconstituire de mozaicar. "Faramiturile pretioase ale mozaicului vin insa cu o enigmatica estompare, ce ofera impresia de vechi totdeauna viu si de inconsistent care dureaza. Nimic nu exprima mai bine infratirea dintre fragilitate si permanenta ca mozaicul", isi caracterizeaza autorul demersul cronicaresc. Foarte atasat de locurile natale din zona Bacaului si mai ales de orasul studiilor liceale, Barlad, cu o veche traditie culturala si din care au pornit in lume numeroase personalitati de valoare nationala si universala, C.D. Zeletin (azi presedinte de onoare al renascutei Academii Barladene), a fost atras inca din adolescenta de figura unei mari pianiste originare din zona, principesa Elena Bibescu (1