Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) va construi doua centrale electrotermice in Romania pana la sfarsitul anului 2009, investitia in cele doua unitati ridicandu-se la aproximativ 30 de milioane de euro.
"Investitia in fiecare centrala se ridica la aproximativ 15 milioane de euro. In Romania, sistemul va fi implementat in fabricile Coca-Cola din Timisoara si Ploiesti", au declarat reprezentantii grupului. De altfel, centrele de productie din cele doua orase sunt cele mai mari detinute de imbuteliatorul Coca-Cola pe piata locala.
Reprezentantii companiei nu au precizat care este consumul anual de energie al Coca-Cola pe piata locala si nici care este actualul furnizor de energie al companiei.
Tinand cont de faptul ca in medie investitia intr-un MW de capacitate instalata se ridica la aproximativ 0,8 milioane de euro, cele doua centrale electrotermice ale
Coca-Cola ar putea avea o capacitate instalata de aproximativ 38 MW.
Proiectul centralelor electrotermice va fi realizat in colaborare cu firma americana ContourGlobal, care dezvolta lucrari de infrastructura energetica, si vizeaza constructia a 15 unitati de productie a energiei in Austria, Cehia, Grecia, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia, Nigeria, Serbia si Ucraina. In Italia, Rusia si Romania vor fi construite cate doua centrale.
"Unitatile de productie vor varia ca si capacitate intre 10MW si 35 MW. Cel mai probabil in Romania unitatile vor avea cate 20MW fiecare", au declarat reprezentantii ContourGlobal.
Potrivit Coca-Cola, fiecare centrala va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40%. Surplusul de electricitate va fi livrat catre reteaua nationala a fiecarei tari. Decizia Coca-Cola de a intra pe piata energiei se inscrie intr-o tendinta la nivelul pietei unde marii consumatori au decis sa investeasca in propriile unitati de productie a energiei e