Deprecierea leului are efecte negative asupra bugetelor în localităţile unde administraţiile au contractat credite în valută. Sursa: EVZ Foto
Fie că este vorba de lei sau de valută,administraţiile nu au evitat să seîmprumute pentru investiţii îninfrastructură. Odată cu devalorizarealeului însă, aleşii locali care au alescredite în euro s-au trezit că trebuie săacopere din bugete dobânzi mai maridecât cele prevăzute la contractare.
Johannis: „Ratelesunt serios afectate“
SIBIU.Devalorizarea leului a datpeste cap cheltuielile bugetare aleadministraţiei locale din Sibiu. Acestaare în derulare mai multe creditebancare externe, a căror scadenţă seapropie. „Devalorizarea vertiginoasă aleului în faţa monedei unice europenenu avea cum să nu afecteaze creditelePrimăriei Sibiu şi asta pentru că ratelesunt în mare parte în euro. Erainevitabil faptul că dacă euro creşte, şiasta prin grija guvernanţilor, o săplătim şi mai mult la aceste credite. Eusper ca această creştere să fie totuşi unade moment şi nu cu bătaie lungă,pentru că ratele sunt serios afectatedacă se plătesc când cursul este nefavorabil“,a declarat primarul Sibiului,Klaus Johannis. La ora actuală, Primăriadin Sibiu are în derulare două crediteexterne de la Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD),ambele în valoare de 25 de milioane deeuro, dar şi două credite interne învaloare de aproximativ 81 de milioanede lei.
CONSTANŢA.Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că bugetulmunicipalităţii nu este afectat dedevalorizarea leului, deşi au o mulţimede credite în euro pentru diverseproiecte în derulare. Purtătorul decuvânt al Primăriei Constanţa, LiviuTramudana, a declarat că deocamdatăbugetul local nu este destabilizat.„Dacă euro continuă să crească vomface rost de bani la rectificarea de bugetdin toamnă“, a explicat el.
Pierderi prognozate @N