In afara de societatile energetice care sunt pe o lista separata si pentru care Guvernul are o strategie speciala si de Antibiotice Iasi care va fi privatizata in acest an, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu mai are nimic substantial de vandut, chiar daca in portofoliul sau mai figureaza 283 de societati.
Intr-un top al celor mai valoroase 10 companii cu capital majoritar de stat vandute anul trecut, trimis de AVAS la solicitarea ZF, intra si societati cu valori insignifiante, de un milion de euro.
Astfel, din veniturile din privatizari de 428 mil. euro bugetate de AVAS in acest an, numai Antibiotice Iasi va asigura peste 30% din totalul sumei, avand in vedere ca pretul de pornire al licitatiei este de 136 mil. euro.
Daca in perioada 2000-2004 majoritatea investitiilor straine proveneau din privatizari, acum ponderea lor e din ce in ce mai mica. Anul trecut, statul a privatizat Automobile Craiova, valoarea contractului cu tot cu investitiile angajante fiind de 2,4 mld. lei, adica circa 690 mil. euro. Aceasta privatizare se claseaza pe locul intai in topul veniturilor obtinute de AVAS, fiind urmata de Electroputere Craiova, potrivit informatiilor furnizate de AVAS. Tot anul trecut, AVAS a "lichidat" gaurile negre precum Tractorul sau Rulmentul Brasov, societati care au fost vandute pe bucati dupa ce oficialii statului au constatat ca aceste companii nu mai sunt atractive pentru un investitor strategic.
Astfel, desi AVAS nu si-a atins target-ul de privatizari mai multi ani la rand, propunandu-si pentru a doua oara sa-si lichideze portofoliul in acest an, veniturile pe care le va obtine vor fi destul de scazute. Din cele 283 de societati care urmeaza sa fie privatizate in acest an, 50 au ca actionar majoritar statul. Printre societatile unde AVAS detine un pachet majoritar se numara Antibiotice Iasi, Avioane Craiova si