Intr-un nou heirup de imagine, conducerea Parlamentului a decis convocarea "alesilor" in comisii pentru a dezbate votul uninominal. Atingerea unui consens este insa foarte departe.
Cu doar cateva zile inaintea terminarii vacantei parlamentare, conducerile celor doua Camere s-au reunit si au decis ca dezbaterile asupra votului uninominal sa fie continuate de comisiile juridice. Este vorba de uninominalul in forma pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, respectiv de decizia Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca articolele referitoare la lista nationala de rezerva si la posibilitatea declansarii de alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale nu corespund Constitutiei.
"Comisiile juridice urmeaza ca pana joi sa elaboreze raportul asupra modificarilor necesare, urmand ca in prima sedinta a Birourilor Permanente reunite sa punem pe ordinea de zi acest proiect", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, la finalul sedintei de ieri a conducerii Parlamentului.
Dincolo de declaratiile optimiste, situatia uninominalului este insa in continuare incerta, in conditiile unor diferente substantiale de pozitie intre membrii comisiilor juridice. Liberal-democratii militeaza, de exemplu, pentru rediscutarea nu doar a prevederilor gasite neconstitutionale, ci chiar a sistemului de vot: majoritar (asa cum a fost propus populatiei la referendum) sau mixt cu compensare (cum a promovat Guvernul prin proiectul sau). Ideea a fost reiterata ieri de liderul PD-L, Emil Boc.
"Solicitam Parlamentului adoptarea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind votul uninominal in doua tururi de scrutin, pe baza proiectelor depuse de PDL si PSD", a declarat Boc, omitand ca PSD a renuntat intre timp la propriul proiect pentru a-l sustine pe cel guvernamental.
Romania Lib