Pentru a calma piaţa, banca centrală poate interveni inclusiv printr-o nouă majorare a dobânzii de politică monetară Reprezentanţii BNR susţin că moneda naţională îşi va relua
Pentru a calma piaţa, banca centrală poate interveni inclusiv printr-o nouă majorare a dobânzii de politică monetară
Reprezentanţii BNR susţin că moneda naţională îşi va relua tendinţa de apreciere în următorul an, timp în care nu este exclusă majorarea dobânzii de politică monetară. Mai mult, Valentin Lazea, economisul-şef al BNR, a precizat, într-un interviu acordat BBC, că euro nu va ajunge la pragul de 4 lei, vehiculat de analişti pentru prima jumătate a anului în curs.
Banca centrală a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 3,7690 lei/euro, după ce la deschiderea şedinţei inerbancare cotaţia euro depăşise pragul de 3,8 lei. BNR a intervenit din nou şi a sterilizat 530 de milioane de lei din piaţa interbancară, în depozite cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă anuală fixă de 8%.
De la jumătatea anului trecut, moneda noastră naţională a început să se deprecieze în faţa euro, de la 3,10 la 3,78 lei/euro, în condiţiile în care din 2004 până la sfârşitul lui iunie 2007 leul se apreciase relativ constant.
Redresarea cursului de schimb depinde, însă, în mare măsură, de factorul extern, respectiv de continuarea crizei "subprime" a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.
Randamentele la euro, mai tari ca bursa
De-a lungul anului trecut, plasamentele în acţiuni listate pe Bursă sau RASDAQ ori în unităţi de fond aduceau plusuri semnificative investitorilor, în timp ce păstrarea economiilor în valută însemna pierderi. Acum, pe fondul creşterii euro şi al declinului Burselor din ultima perioadă, lucrurile s-au inversat: păstrarea de euro aduce câştig, iar investiţia în acţiuni se dovedeşte a fi nerentabilă.
Dacă la jumătatea lui 2007, randamen