Pierderea maxima pe care un dealer roman o poate provoca bancii pentru care lucreaza este de circa 200 mil. euro, de 25 de ori mai mica decat cea produsa de traderul SocGen, Jerome Kerviel. Un dealer din Romania poate risca cinci milioane de euro/zi, fara a cere acordul superiorului ierarhic.
Dealerii-sefi au plafoane maxime de 50 milioane de euro, iar cu acordul executivilor bancii, expunerea poate ajunge la 200 mil. euro, spun surse din piata traderilor. Pentru a impiedica eventualitatea unei fraude similare celei din Franta, chiar daca la proportii mai mici, BNR a trecut, in aceste zile, la verificarea sistemelor de controlling intern ale bancilor.
“De cand cu evenimentele de la Societe Generale, am vrut sa ne asiguram ca departamentele de controlling ale bancilor din Romania functioneaza normal”, a declarat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale.
La randul lor, sistemele interne ale bancilor inregistreaza fiecare tranzactie care are loc, cele peste o anumita limita fiind raportate Bancii Centrale. Surse din BNR au confirmat pentru Business Standard ca au fost si la noi cazuri de supraexpuneri la risc ale unor banci, dar cu volume minore, care au putut fi recuperate.
Posibilitatea ca o frauda bancara similara celei de la Societe Generale sa aiba loc in Romania este redusa, datorita adancimii reduse a pietei financiare, a controalelor mai dese din partea autoritatilor financiare si a plafonului valutar la care se pot expune traderii romani, spun oficiali ai BNR.
“De cand cu evenimentele de la Societe Generale, ne asiguram ca departamentele de controlling ale bancilor din Romania functioneaza normal”, a declarat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale. Bancile comerciale sunt o