Costurile platite la semnarea contractelor de credite ipotecare au avansat puternic in ultimii ani, fara ca bancile sa ofere servicii suplimentare. Tarifele au copiat tendinta preturilor la case, devenind la fel de supraevaluate.
Creditul ipotecar este, fara indoiala, cel mai complex imprumut pe care o banca il acorda persoanelor fizice. Sumele mari finantate fac ca bancile sa fie mult mai atente atunci cand evalueaza capacitatea de rambursare a solicitantilor, iar documentatia devine inevitabil mai stufoasa. Parcurgerea procedurilor necesare genereaza o serie de cheltuieli pentru institutiile financiare, pe care ele si le acopera prin intermediul comisioanelor de acordare a creditelor.
Aceeasi procedura pe bani mai multi
In medie, nivelul comisionului se situeaza la 2% din suma imprumutata. Chiar daca valoarea sa procentuala este scazuta, sumele mari imprumutate aduc bancilor castiguri importante, in timp ce clientii ajung sa achite costuri exagerat de mari. De exemplu, la un credit de 50.000 euro, comisionul se ridica la 1.000 euro, iar daca se imprumuta 100.000 euro, clientul datoreaza bancii 2.000 euro.
Si nu trebuie uitat ca institutiile financiare acorda imprumuturi pentru case si de 200.000-300.000 euro, cazuri in care acordarea creditului produce costuri pentru clienti de 4.000-6.000 euro.
In acest context, este greu de imaginat ce cheltuieli poate suporta o banca cu procesarea unui dosar de credit care sa justifice in final incasarea unor comisioane atat de ridicate.
In principiu, procedura de acordare a unui imprumut este aceeasi indiferent de valoarea sa, astfel ca ofiterii de credit nu lucreaza neaparat mai mult timp la un credit pentru casa de 50.000 euro decat la unul de 100.000 euro.
In general, dosarul de credit trebuie sa cuprinda documentele care atesta veniturile realizate, ac