Furtuni violente de zăpadă însoţite de temperaturi foarte scăzute au continuat ieri să facă ravagii în sudul Chinei, blocând sute de mii de călători pe şosele şi căi ferate şi
Furtuni violente de zăpadă însoţite de temperaturi foarte scăzute au continuat ieri să facă ravagii în sudul Chinei, blocând sute de mii de călători pe şosele şi căi ferate şi declanşând o adevărată criză a energiei.
Majoritatea şoselelor, căilor ferate şi aeroporturilor au fost complet paralizate, în special în est, în provinciile Henan şi Jiangsu, unde oficialităţile au declarat că s-au înregistrat cele mai grele ninsori şi temperaturi din ultimii zeci de ani.
Importante efective ale poliţiei şi armatei au fost mobilizate pentru a ţine sub control cei aproximativ 200.000 de călători, majoritatea navetişti, strânşi în uriaşa piaţă din faţa principalei staţii de tren din oraşul Guangzhou, provincia Guandong, după ce trenurile au fost anulate. Vremea extremă a afectat deja 67 milioane de oameni, pierderile de până acum fiind estimate la peste 2,5 miliarde de dolari.
Meteorologii au avertizat că noi furtuni de zăpadă vor lovi sudul şi centrul Chinei. Posturile de radio chineze au anunţat că majoritatea trenurilor au fost anulate, iar biletele nu se mai vând până pe data de 7 februarie, ziua în care debutează Anul Nou chinezesc - cea mai mare sărbătoare naţională.
Anul Nou chinezesc, blocat sub nămeţi
Vremea rea a debutat încă de acum două săptămâni, în provincia Hunan. Din 10 ianuarie, cel puţin 24 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza vremii. Cererea crescută de energie a adâncit şi mai tare criza energetică a Chinei, iar în unele regiuni au fost adoptate măsuri de raţionalizare.
Pe de altă parte, apreciază analiştii, cantitatea uriaşă de precipitaţii este de natură să reducă pe viitor problema energetică, după ani de zile în care China s-a con