» De aproximativ un an, numarul tinerilor din Cluj care pleaca la munca in strainatate a scazut substantial. Exista chiar o tendinta in inversarea fluxului de migratie. Tot mai multi tineri, din Romania sau dintre cei plecati in anii din urma la munca in strainatate, vin sa lucreze la Cluj. Explicatia acestei tendinte consta in aparitia marilor companii care au decis sa investeasca in Cluj.
Potrivit reprezentantilor casei judetene de Pensii din Cluj, in judet exista 83.000 de asigurati cu varste pana la 35 de ani, carora li se adauga 59.000 de asigurati cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. "Statistica a fost facuta cu prilejul campaniei de distribuire a asiguratilor catre fondurile private de pensii", a spus directorul Casei Judetene de Pensii, Vasile Dolean. Cifrele arata ca, spre deosebire de judetele din sudul Moldovei, de pilda, tinerii prefera sa ramana si sa munceasca acasa. Insa statisticile Casei de Pensii din Cluj nu reflecta realitatea in intregime.
"Tinerii stiu cum se joaca meciul acesta si realizeaza ca orasul va avea o dezvoltare foarte buna pe viitor si prefera sa ramana acasa. Clujul are un potential extraordinar. S-a deschis catre o piata in dezvoltare extraordinara si exista posibilitatea de investitii pentru munci inalt calificate, destinate tinerilor care doresc sa faca o cariera lunga, mai ales din perspectiva viitoarei zone metropolitane. Marii investitori se reorienteaza si spre alte zone in afara Bucurestiului", a spus Ovidiu Turdean, consilier local PNL.
Exista de asemenea mii de clujeni care lucreaza acasa pentru companii care isi au sediul social in alta parte. Cele mai multe dintre ele sunt companii din Bucuresti. De asemenea, in Cluj exista 100.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi. Cateva mii dintre ei sunt angajati de facto. Astfel, tinerii sunt implicati in diferite proiecte de cercetare stiintifica, din c