Apicultorii sunt îngrijoraţi pentru că harnicele insecte cad victime poluării În lume există peste 20.000 de specii de albine. În anii trecuţi, colonii întregi de albine domestice au
Apicultorii sunt îngrijoraţi pentru că harnicele insecte cad victime poluării
În lume există peste 20.000 de specii de albine. În anii trecuţi, colonii întregi de albine domestice au dispărut din Franţa, Belgia şi Statele Unite. Numai în Europa sunt în pericol peste 30 la sută din speciile de albine. Printre cauzele principale se numără utilizarea insecticidelor, precum şi distrugerea habitatelor naturale. Pentru a pune frâu dispariţiei, specialiştii recomdandă dezvoltarea de "pârloage apicole", unde albinele să se poată bucura de florile lor preferate.
La sfârşitul iernilor precedente, rata de mortalitate a albinelor din Franţa ajunsese la 50 la sută. Anul trecut a fost ceva mai bine. "Este pentru prima dată după mulţi ani când în Franţa mor atât de puţine albine", spunea un reprezentant al Uniunii Naţionale a Apicultorilor francezi. Specialiştii în apicultură oferă mai multe ipoteze: "Poate fi vorba despre o revenire datorată climei foarte blânde înregistrate peste iarnă sau poate fi rezultatul interzicerii utilizării pesticidelor Regent şi Gaucho".
Folosirea celor două tipuri de pesticide, despre care se bănuia că otrăvesc albinele, a suscitat o adevărată polemică în Europa. De aceea, utilizarea lor pe anumite culturi a fost interzisă. Acum, ministrul agriculturii a dat din nou undă verde folosirii pesticidelor. Reprezentanţii filierei apicole şi ecologiştii au denunţat această decizie, care, spun ei, nu ţine cont de principiul precauţiei.
Iarna aceasta, grea pentru albine
Apicultorii nu văd cu ochi buni iarna 2007/ 2008. "Primele observaţii din teren arată că, în Franţa, starea stupilor este catastrofală: mortalitatea albinelor merge acu