Torturile cu fructe si prajiturile umplute nu se pot din pacate ingheta. Se inmoaie prea tare si-si pierd si gustul.
Mancaruri gatite si coapte. Se pot congela? Bineinteles! Cu conditia sa fie bine racite inainte de a le baga in congelator. Vasele trebuie sa fie umplute pana la maximum doi centimetri sub margine, pentru ca lichidele cresc in volum cand ingheata. Sosurile pregatite cu oua, unt sau smantana nu pot fi congelate. Cand sunt dezghetate se taie.
Dezghetatul alimentelor
Legumele congelate se dezgheata cel mai bine in apa clocotita. Timpul lor de fierbere este cu o treime mai scurt decat al legumelor proaspete. Carnea si pestele congelat in bucati intregi trebuie dezghetate incet si complet, inainte de a fi gatite. Cel mai bine e sa fie lasate peste noapte in frigider. Bucatile mici pot fi gatite direct, fara dezghetare prealabila.Alimentele gatite trebuie si ele dezghetate in frigider, altfel isi pierd aroma.
Fructele congelate, extrem de sensibile, trebuie dezghetate in cuptorul cu microunde, la temperatura camerei sau in frigider.
E permisa recongelarea alimentelor?
In principiu, da, in orice caz, cea de a doua congelare le dauneaza mai putin alimentelor decat pastrarea indelungata in congelator. Calitatea lor sufera mai putin.
Durata permisa de congelare
Paine si chifle: maximum 3 luni.
Alimente gatite sau coapte: maximum 3 luni.
Carne si peste (grase): maximum 6 luni.
Carne si peste (slabe): maximum 12 luni.
Fructe si legume: maximum 12 luni. Torturile cu fructe si prajiturile umplute nu se pot din pacate ingheta. Se inmoaie prea tare si-si pierd si gustul.
Mancaruri gatite si coapte. Se pot congela? Bineinteles! Cu conditia sa fie bine racite inainte de a le baga in congelator. Vasele trebuie sa fie umplute pana la maximum doi centimetri