În ultimul său discurs despre starea naţiunii, liderul de la Casa Albă a făcut bilanţul problemelor pe care le va pasa succesorului său. Sursa: Reuters
Confruntat cu o economie instabilă şi un război neterminat, preşedintele George W. Bush a utilizat cel de-al şaptelea şi ultimul său discurs asupra stării naţiunii pentru a formula o serie de cereri. El a pledat pentru aprobarea ra-pidă a proiectului de reducere a taxelor, pentru răbdare în Irak şi a prezentat o foarte modestă listă de alte iniţiative, între care alocarea a 300 de milioane de dolari pentru finanţarea studiilor copiilor săraci. Potrivit cotidianului „New York Times“, Bush a alocat foarte puţin din cele 53 de minute ale discursului său celei mai presante probleme pentru publicul american - situaţia economiei - , concentrându-se asupra propriei sale preocupări, războiul din Irak.
Principalele iniţiative ale celui de-al doilea mandat al lui Bush - restructurarea asigurărilor sociale şi chestiunea imigraţiei clandestine - au fost plasate acum în categoria „afaceri nefinalizate“, fiind menţionate doar sumar.
Irak: progrese firave
Liderul de la Casa Albă a spus că masiva concentrare de trupe americane în Irak a „adus rezultate pe care puţini dintre noi şi le puteau măcar imagina acum un an“, avertizând însă că tendinţa s-ar putea inversa în orice moment.
Menţionând că, în lunile următoare, 20.000 de soldaţi se vor întoarce acasă, Bush a evitat să menţioneze vreun calendar pentru retrageri mai substanţ iale, părând să pregătească naţiunea pentru o şedere mult mai îndelungată a trupelor în Irak. El a avertizat că o „retragere precipitată“ ar putea duce la o depreciere a situaţiei securităţii din această ţară. Soarta celor 140.000 de militari ai SUA care rămân în Irak, a spus Bush, depinde de condiţiile din teren.
Bilanţ diplomatic