Importatorii au primit, în ultimele luni, cele mai multe veşti proaste. Efectele deprecierii leului, dar şi ale scumpirii creditelor, se vor transmite însă în lanţ la majoritatea consumatorilor, care se pot pregăti pentru noi scumpiri. Sectorul IT, cel al bunurilor de larg consum, domeniul construcţiilor şi cel imobiliar, dar şi majoritatea companiilor cu o rată înaltă de capital împrumutat, au fost identificate printre zonele care vor avea cel mai mult de suferit în urma
Importatorii au primit, în ultimele luni, cele mai multe veşti proaste. Efectele deprecierii leului, dar şi ale scumpirii creditelor, se vor transmite însă în lanţ la majoritatea consumatorilor, care se pot pregăti pentru noi scumpiri.
Sectorul IT, cel al bunurilor de larg consum, domeniul construcţiilor şi cel imobiliar, dar şi majoritatea companiilor cu o rată înaltă de capital împrumutat, au fost identificate printre zonele care vor avea cel mai mult de suferit în urma deprecierii leului şi creşterii inflaţiei de către mai mulţi bancheri, oameni de afaceri şi analişti intervievaţi de Capital.
În doar trei săptămâni, leul a pierdut aproape 4% în faţa euro, remarcându-se prin cea mai slabă evoluţie dintre monedele din regiune. Faţă de vara anului trecut, când au apărut semnele unei crize pe piaţa financiară internaţională, deprecierea a fost de 20%. Cu o monedă naţională în suferinţă, au probleme toate sectoarele economiei care se bazează masiv pe achiziţii din străinătate. Analiştii intervievaţi de Capital anticipează că, pe termen scurt, va scădea consumul, iar creşterea economică va încetini.
Opinia unanimă: nu există motive de panică
Creşterea costului finanţărilor va tempera şi avansul creditării. Clienţii români ai băncilor au început deja să simtă efectele pe pielea