Leul se mişcă altfel decât majoritatea monedelor din Europa Centrală şi de Est. Deprecierea monedei noastre naţionale contrastează cu aprecierea coroanei cehe, a celei slovace sau a zlotului. În România nu poate fi vorba de criză economică şi nici măcar de o criză pe piaţa valutară“. Aşa încercau să ne liniştească reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR. Totuşi, cum poate fi explicată scăderea cu 4% a valorii leului în faţa monedei europene în doar trei
Leul se mişcă altfel decât majoritatea monedelor din Europa Centrală şi de Est. Deprecierea monedei noastre naţionale contrastează cu aprecierea coroanei cehe, a celei slovace sau a zlotului.
În România nu poate fi vorba de criză economică şi nici măcar de o criză pe piaţa valutară“. Aşa încercau să ne liniştească reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR. Totuşi, cum poate fi explicată scăderea cu 4% a valorii leului în faţa monedei europene în doar trei săptămâni? Oficialii arată cu degetul către contextul internaţional nefavorabil, care a prăbuşit cursul leului, şi mai ales către speculatori.
În realitate, leul este moneda care arată cel mai rău din regiune. Faţă de vara anului trecut – când au apărut semnele unei crize pe piaţa financiară internaţională - leul a pierdut 20% în faţa euro. Alături de moneda românească, forintul maghiar a fost singurul care s-a depreciat faţă de euro în perioada iulie 2007 - 24 ianuarie 2008. Însă pierderea a fost mult mai mică decât în cazul leului: 5%.
Analiştii economici susţin însă că leul nu se depreciază doar din cauza speculatorilor, ci în primul rând din cauza indicatorilor macroeconomici slabi. În cazul Ungariei, motivele deprecierii forintului păreau justificate: în 2006, ţara vecină a afişat un deficit bugetar scăpat din frâu – de 9,2% din produsul intern brut. Autorităţi