TISMĂNEANU: "Marxismul lui Nicolae Ceauşescu a fost simplist şi vulgar, dar a fost marxism." Sursa: EVZ
Marxismul lui Nicolae Ceauşescu a fost simplist şi vulgar, dar a fost marxism. Oricât s-ar strădui exegeţii versaţi ai materialismului istoric, gen Ion Ianoşi şi mai tinerii săi discipoli, să exonereze doctrina originară, rămâne faptul că teoria şi practica sunt inseparabile în această concepţie. La urma urmelor, chiar Marx definea practica drept criteriu al adevărului. Îmi amintesc de numeroasele conversaţii cu matematicianul disident Mihai Botez, în care acesta, fin cunoscător al literaturii marxologice, îl numea pe Ceauşescu un „marxist rudimentar“.
Nu cred că Ion Ianoşi greşeşte atunci când sugerează că N. Ceauşescu era un ignorant în privinţa tradiţiei filosofice marxiste. Dar a-l sustrage istoriei marxismului, chiar dacă a fost un exponent al bastardizării celei mai penibile a acestei doctrine, nu este justificat. La fel, a vorbi despre Marx în termeni de „vinovat fără vină“ şi a-l asemui cu Nietzsche înseamnă a uita care a fost finalitatea supremă a demersului marxist: distrugerea ordinii sociale şi economice burgheze şi instaurarea a ceea ce s-a numit „dictatura proletariatului“.
Marx nu a anticipat degenerarea doctrinei în despotismul leninist, dar a chemat la acţiune violentă împotriva instituţiilor şi practicilor democraţiei liberale, pe care a detestat-o şi a dispreţuit-o. Nu Nietzsche, ci Marx (ajutat de alt tânăr hegelian, Engels) a scris pamfletul incendiar numit „Manifestul Partidului Comunist“, document clasic al gândirii revoluţionar-apocaliptice. Engels a fost cel care a proclamat că „proletariatul german este moştenitorul filosofiei clasice germane“.
Aceste idei, simplificate şi vulgarizate, au devenit nucleul viziunii staliniste despre om, natură, societate, economie, artă. Stalinismul, înrădă