• “Ospăţul piraţilor” • Chifteluţe şi batoane din tocătură de peşte
“Niciodată să nu lucrezi înainte de micul dejun. Dacă totuşi trebuie să lucrezi, mai bine mănâncă întâi ceva”
Josh Billings
Mihaela Dumitrescu, Bucureşti.
Pentru a prepara “ospăţul piraţilor” aveţi nevoie de: o varză murată potrivită, 3 bucăţi de macrou afumat, 200 g slănină crudă, 3 cepe mari, 500 g cartofi, 100 g unt şi 100 g caşcaval.
Preparare: Slănina se taie în bucăţele şi se prăjeşte împreună cu ceapa tăiată solzişori, apoi se adaugă varza spălată, tocată fin şi se înăbuşă bine. Într-o formă de budincă se pune alternativ un rând de varză, un rând de bucăţi de peşte afumat, curăţat de piele şi oase, apoi se acoperă totul cu un strat de piure făcut din cartofii curăţaţi, fierţi şi zdrobiţi. Se presară caşcaval ras şi se pun deasupra bucăţele de unt. Se dă la cuptorul încins pentru 20 de minute.
Mariana Iepurescu, Buftea.
Din tocătura de peşte se pot prepara chifteluţe şi batoane. Pentru tocătură aveţi nevoie de: două kg cod, 4 ouă, 4 cepe potrivite, 10 căţei de usturoi, două felii de pâine albă, sare, piper, verdeaţă.
Preparare: Se curăţă peştele şi se face bucăţi. Se curăţă cepele şi se taie în bucăţi. Se curăţă usturoiul, iar pâinea se înmoaie în apă (sau lapte) şi se scurge bine. Se dau prin maşina de tocat peştele, ceapa, usturoiul, pâinea, verdeaţa, apoi se amestecă bine cu sare, piper şi ouă. Se face o pastă din care se montează chifteluţe ce se dau prin făină şi se prăjesc în ulei. Din aceeaşi compoziţie se montează pe hârtie pergament, sau în staniol, rulouri lungi de 10 cm şi groase de 2 cm, ce se leagă la capete şi se fierb în apă clocotită timp de 20 minute. Se scot din apă, se răcesc şi se scot cu grijă din învelişul de pergament. Batoanele obţinute se taie bucăţi de 2 cm, se montează pe un platou şi se garni