Pieţele financiare internaţionale au fost cuprinse de o volatilitate extremă în această săptămână: scăderi bruşte ale burselor, urmate apoi de refaceri la fel de spectaculoase. Problemele din sistemul financiar al Statelor Unite, în special cele din piaţa sub-prime şi din pieţele de credit, s-au acutizat în această săptămână. Pierderea ratingului AAA de către compania de asigurări de obligaţiuni Ambac, veste care a apărut pe fluxurile agenţiilor după închidere
Pieţele financiare internaţionale au fost cuprinse de o volatilitate extremă în această săptămână: scăderi bruşte ale burselor, urmate apoi de refaceri la fel de spectaculoase.
Problemele din sistemul financiar al Statelor Unite, în special cele din piaţa sub-prime şi din pieţele de credit, s-au acutizat în această săptămână. Pierderea ratingului AAA de către compania de asigurări de obligaţiuni Ambac, veste care a apărut pe fluxurile agenţiilor după închiderea sesiunii de vineri, 18 ianuarie, a determinat intrarea în picaj a burselor în sesiunea de luni. Fenomenul de risk aversion a cuprins investitorii, aceştia retrăgându-se în active sigure, cum ar fi aurul si bondurile de trezorerie americane. În acest context, şi euro a început o scădere abruptă în raport cu dolarul la 1,4364 în dimineaţa sesiunii de marţi.
Însă, scăderea nu a mai durat mult: în aceeaşi zi, Federal Reserve a luat piaţa prin surprindere, reducând atât dobânda de referinţă, cât şi pe cea de discount cu 0,75%, cea mai mare scădere operată în ultimii 20 de ani. Ca urmare, cotaţia euro a crescut la 1,4626 în sesiunea respectivă, şi trendul de creştere a continuat, odată cu refacerea burselor, determinată de planul propus de oficialităţile SUA, de ajutorare a companiilor de asigurări de bonduri.
Odată ce o parte din spaimă a trecut, piaţa şi-