Alături de cel de la Auschwitz, Memorialul de la Sighet este printre cele mai dramatice din Europa. Sursa: Sorin Antonescu
Memorialul VictimelorComunismului şi alRezistenţei de laSighet a aniversat ieri15 ani de la înfiinţare. Momentul afost marcat printr-o ceremonieorganizată la Bucureşti, în sediulUniunii Scriitorilor din România(USR), în Sala Oglinzilor. Cu acestprilej a fost lansat un DVD -„Muzeul de luat acasă“, un produsspectaculos, echivalent cu o vizităvirtuală a muzeului din Sighet.
Totodată, în holul central dinsediul USR a fost vernisată oexpoziţie dedicată scriitorilor şiartiştilor care au cunoscut brutalarepresiune comunistă. La UniuneaScriitorilor au fost prezenţi ieri maimulţi deţinuţi politici şi veterani derăzboi, fostul prim-ministruVictor Ciorbea, precum şi o pleiadăde intelectuali de marcă.
Viziunea grupării Iliescu:„un sacrilegiu“
Memorialul de la Sighet (formatdin muzeul care funcţioneazăîn fosta închisoare politică de laSighet şi din Centrul Internaţionalde Studii asupra Comunismului,care a produs zeci de volume) esteprimul memorial al victimelorcomunismului din întreaga lume!
Poeta Ana Blandiana, iniţiatoareaşi sufletul proiectului, şi-aamintit dificultăţile pe care le-aavut de întâmpinat în 1993, când apornit pe acest drum urmându-şicrezul: „Atunci când justiţia nureuşeşte să fie o formă dememorie, memoria singură poatefi o formă de justiţie“.
„Acum lucrurile astea parridicole, dar acum 15 ani, noi, ceicare ne luptam pentru memoriavictimelor comunismului, eramantiromâni, noi eram personajelenegative“, a spus poeta, cu glasultremurând. În 1994, Blandiana apredat Consiliului Europeiproiectul Memorialului Sighet.
„A fost momentul decisiv îndevenirea noastră. ConsiliulEuropei nu obişnuia să dea banipentru asemenea iniţiative, maiales că atunci România nici nu