Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, este singurul care poate scoate Italia din criza în care a intrat odată cu demisia lui Romano Prodi de la conducerea guvernului. Timp de cinci zile s-a consultat cu partidele politice şi cu foştii preşedinţi ai republicii, după care a luat o scurtă pauză pentru a reflecta şi a găsi cea mai bună soluţie pentru ieşirea din criza politică. Dintre posibilitatea convocării de alegeri anticipate (susţinută de opoziţia de centru-dreapta a lui Berlusconi) şi cea a numirii unui guvern de tranziţie care să pregătească o nouă lege electorală (susţinută de coaliţia de centru-stânga), preşedintele se pare că a ales a doua variantă.
Imediat după demisia lui Prodi, s-a vehiculat numele preşedintelui Senatului pentru formarea unui guvern, însă acesta a declarat iniţial că are deja foarte multe lucruri de făcut. Ieri după-amiază, preşedintele Senatului italian, Franco Marini, a fost convocat la preşedinţie, unde şeful statului, Giorgio Napolitano, urma probabil să îi ceară să îşi asume responsabilitatea unui nou cabinet. În cazul în care Marini va refuza propunerea preşedintelui, ministrul de Interne în exerciţiu Giuliano Amato ar putea fi însărcinat cu formarea unui nou cabinet. Între timp, şeful statului trebuie să decidă perioada şi tipul mandatului: un guvern care să ducă la convocarea de alegeri anticipate sau un executiv care să pună bazele unei reforme electorale.
În ciuda faptul că este preşedintele Senatului, Franco Marini nu este deloc pe gustul opoziţiei de centru-dreapta. După ce a aflat decizia şefului statului, liderul opoziţiei, Silvio Berlusconi, a reafirmat cererea de „convocare a alegerilor anticipate, gestionate însă de Prodi”. „Considerăm că guvernului Prodi nu îi poate succeda un alt executiv”, a explicat liderul Forza Italia. „Dacă premierul nu a primit votul de încredere, nu există altă opţiune decât ale