Un nou tip de aparat care poate fi folosit atât la adulţi, cât şi la copii depistează tulburările de vedere şi determină dacă aveţi sau nu nevoie de ochelari.
Prin noua tehnologie, pot fi măsurate dioptriile de la o distanţă de 1,5 metri, fără a mai fi nevoie de picături. În plus, pot fi depistate rapid tulburările de vedere şi deviaţiile oculare. Procedura poate fi folosită încă din primele luni de viată. Oftalmologii avertizează părinţii că trebuie să meargă foarte devreme cu copiii la medic, pentru ca afecţiunile pe care le au să fie depistate şi corectate cât mai eficient. Controalele medicale se impun mai ales dacă părinţii au probleme cu ochii, dar şi la copiii care par să aibă vederea perfectă.
Diagnostic rapid, cu ajutorul unui soft performant
„Faţă de dioptron, noul aparat are avantajul că măsoară dioptriile şi depistează tulburările de vedere de la o distanţă de un metru, astfel încât copilul nu mai este «agresat», ci stă relaxat în braţele mamei. Dispozitivul emite sunete şi lumini ce captează atenţia copilului, moment în care se fac măsură torile. Cu ajutorul unui soft performant se măsoară simultan dioptriile şi se afişează pe ecranul unui calculator“, explică medicul Andreea Ciubotaru, oftalmolog la Clinica Oftalmologică Infosan, din Bucureşti, unde există un astfel de dispozitiv computerizat.
Aparatul poate spune dacă există o diferenţă între dioptriile celor doi ochi care ar putea determina apariţia ochiului „leneş“. „Copiii mici nu realizează că nu văd la fel cu ambii ochi şi nu se plâng părinţilor că nu văd bine. De multe ori descoperim în şcoală copii care văd foarte slab cu un ochi şi nu-şi corectează vederea cu ochelari. Avem de-a face cu ambliopie (ochi leneş), afecţiune care se poate trata prin prescrierea ochelarilor adecvaţi şi acoperirea ochiului bun cel târziu până la vârsta de 6-7 ani. De