UE avertizează că veniturile bugetare nu vor egala cheltuielile până în 2011, Bucureştiul nu acceptă lecţii În ultima perioadă, instituţiile financiare internaţionale au lansat mai
UE avertizează că veniturile bugetare nu vor egala cheltuielile până în 2011, Bucureştiul nu acceptă lecţii
În ultima perioadă, instituţiile financiare internaţionale au lansat mai multe avertismente privind evoluţia macroeconomică a României, cum ar fi deficitul bugetar, politica fiscală sau inflaţia. Una dintre cele mai tranşante replici la astfel de avertismente a fost lansată ieri chiar de către liderii de la Palatul Victoria, care spun că "nu se sperie" şi "nu acceptă lecţii" de la Comisia Europeană.
Cele mai ferme avertismente în privinţa deficitelor, în special în ceea ce priveşte deficitul bugetar, au venit din partea Comisiei Europene. Instituţia consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori. În replică, premierul Călin-Popescu Tăriceanu a spus că nu acceptă lecţii pe această temă din partea CE, precizând că guvernul va utiliza la maximum plafonul deficitului bugetar de 3% din PIB.
Cu deficitul la maximul permis
"Interesul ţării mele este ca, în această perioadă, să ne dezvoltăm cât mai mult pentru a recupera decalajul. Este evident că voi încerca să utilizez la maximum deficitul sau plafonul de deficit bugetar disponibil, de 3%. Nu pot să-mi permit să merg cu deficite mai mici când există o nevoie imperioasă de dezvoltare a infrastructurii şi de lucrări pe domenii ca mediul şi agricultura", a spus Tăriceanu, subliniind că "între Comisie şi România nu există o relaţie ca între forul tutelar şi autorităţi subordonate".
"Să fie clar, suntem parteneri", a mai spus Tăriceanu. El a arătat că filosofia guvernului este una a dezvoltării şi a invest