SUA susţin necondiţionat planul ONU, europenii mai cer "puţintică răbdare" Situaţia din provincia Kosovo se precipită cu doar câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor
SUA susţin necondiţionat planul ONU, europenii mai cer "puţintică răbdare"
Situaţia din provincia Kosovo se precipită cu doar câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Serbia. Statele Unite îşi menţin sprijinul total faţă de planul ONU - redactat de fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari - şi, implicit, faţă de independenţa Kosovo, în timp ce statele europene preferă o amânare a deciziei unilaterale a Priştinei. Motivele ar fi, pe de o parte, lipsa coeziunii la nivelul UE şi, pe de alta, alegerile parlamentare din Spania, ce vor avea loc între 9 şi 23 martie.
Miniştrii de externe ai UE au discutat luni seară detaliile misiunii civile şi de poliţie ce urmează a fi trimise în Kosovo. Aprobarea finală a fost însă amânată pentru a nu impieta asupra alegerilor prezidenţiale din Serbia şi a susţine, implicit, realegerea preşedintelui prooccidental Boris Tadici.
Acesta se confruntă duminică, în turul doi al scrutinului, cu liderul ultranaţionalist Tomislav Nikolici. "Pregătirile pentru această misiune, de circa 1.800 de poliţişti şi jurişti, avansează bine, nu vor exista probleme pentru aprobarea ei", a declarat şeful diplomaţiei UE, Javier Solana, la sfârşitul reuniunii. Mai multe state europene au dorit să netezească drumul european al Belgradului, prin semnarea unui Pact de Asociere şi Stabilitate între Serbia şi UE. Olanda şi Belgia s-au opus însă ferm acestei propuneri.
Mai mult, există un curent, la nivelul statelor UE, de a amâna proclamarea independenţei Kosovo pentru a doua jumătate a lunii martie. Cel mai fervent susţinător al acestei idei este Spania, ce va organiza alegeri parlamentare la 9 martie. Madridul s