Un cip biologic a fost creat pentru a salva viaţa animalelor de laborator. Şoricelul de laborator al viitorului ar putea să nu mai aibă coadă şi mustăţi, ba chiar ar putea să nu mai Un cip biologic a fost creat pentru a salva viaţa animalelor de laborator. Şoricelul de laborator al viitorului ar putea să nu mai aibă coadă şi mustăţi, ba chiar ar putea să nu mai fie şoricel deloc. În condiţiile în care testele pe animale din industria cosmetică sunt din ce în ce mai îngrădite şi rău privite, oamenii de ştiinţă inventează metode alternative de analiză. Cel mai revoluţionar test este cipul cu ţesuturi umane, care imită reacţiile organismului la diverşi compuşi chimici. Viitoarea interdicţie UE privind utilizarea animalelor în testele de laborator pentru cosmetice a lansat companiile într-o cursă disperată pentru găsirea unei alternative. Un posibil răspuns la dorinţele lor ar putea fi un cip de sticlă rectangular care conţine mii de culturi de ţesuturi umane şi enzime.
Cipul in vitro, o invenţie ingenioasă a unei echipe de chimişti de la Universitatea California, imită reacţiile umane la posibile substanţe toxice pentru organism. Asta înseamnă că animalele de laborator, precum cobaii sau şobolanii, nu vor mai suporta dureroasele teste ale vreunui medicament sau ale unei creme antirid.
Celule in vitro Profesorii în chimie Jonathan Dordick şi Douglas Clark, liderii echipei de cercetare, plănuiesc ca revoluţionarul cip să fie lansat pe piaţă până anul viitor. Cipul in vitro este compus din două lamele de sticlă. Prima, numită MetaChip, conţine şiruri de culturi de enzime din ficat uman. Cealaltă lamelă, DataChip, conţine un şir identic de culturi care, în funcţie de test, conţin celule de vezică, ficat, rinichi, inimă, plămâni sau piele umană. Făcute "sendviş", cele două lamele imită reacţiile umane la substanţele chimice.
Dacă