Prevederile ordonanţelor antifumat stabilite de Ministerul Sănătăţii şi firmele de tutun intră azi în discuţia guvernului Deşi avem legi care reglementează fumatul în spaţiile
Prevederile ordonanţelor antifumat stabilite de Ministerul Sănătăţii şi firmele de tutun intră azi în discuţia guvernului
Deşi avem legi care reglementează fumatul în spaţiile publice, puţini sunt proprietarii de baruri şi cafenele dispuşi să le respecte. Cei mai mulţi închid ochii, pentru ca afacerile să nu aibă de suferit. Ieri, Ministerul Sănătăţii a discutat cu reprezentanţii companiilor din industria tutunului un proiect de ordonanţă antifumat.
În cafeneaua Coffee Grind din Pasajul Universităţii se fumează în draci. Zici că eşti într-o perdea de ceaţă. Atunci când reuşeşti să te obişnuieşti cu fumul gros, observi că lângă bar, în partea stângă, patronul a amenajat un fel de cuşcă. Şi-n ea, o masă cu trei scaune. Şi pe masă, o plăcuţă: "Masă nefumători". Un soi de acvariu în care, oricât ai ţine zona sub observaţie, nu îndrăzneşte nimeni să intre. Nu de alta, dar de-abia au loc masa şi scaunele.
Ceva mai departe, la BCR Turabo Cafe din Piaţa Romană, lucrurile stau exact la fel: mese numeroase pentru fumători şi o singură masă, cu patru fotolii, pentru nefumători, înghesuită tot între patru pereţi de sticlă. "Cuşca" se intitulează pompos: "Spaţiu delimitat pentru nefumători". Un domn îmi urmăreşte privirea: "Eu sunt nefumător, dar nu intru acolo. Serios, sufăr de claustrofobie. Prefer să stau unde se fumează şi să miros a fum toată ziua".
În Carrefour Orhideea, din şapte restaurante şi cafenele, în patru se poate fuma. La Azzurro, cele două zone erau delimitate printr-o perdea de lumini, iar la City Grill şi la Airborne Cafe nu există niciun fel de oprelişti pentru fum.
Ieri, oficiali ai Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai producă