Preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor in acest an, in timp ce costurile de achizitie pentru locuintele de lux se vor mentine la acelasi nivel cu cel de anul trecut, apreciaza analistii Erste Bank, citati de Mediafax.
In Romania, creditele pentru case si oferta de locuinte sunt, in opinia analistilor Erste, inca foarte reduse, iar rata dobanzii este de 8%, si probabil va creste la 9%, in timp ce moneda nationala s-a depreciat foarte mult in raport cu euro, principala valuta in care sunt accesate imprumuturile ipotecare.
"In aceste conditii previzionam ca preturile locuintelor destinate clientilor cu venituri mici si medii se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor, in timp ce pentru locuintele din clasa de lux preturile vor ramane stabile", se precizeaza in raport.
Totodata, analistii sunt de parere ca mentinerea tendintei de depreciere a leului in raport cu moneda europeana ar putea sa limiteze accesul la creditele ipotecare.
Potrivit Erste Bank, randamentele pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, se vor majora in acest an cu pana la 0,5 puncte procentuale datorita cresterii primelor de risc din prima jumatate a anului.
Mai multe stiri pe Preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor in acest an, in timp ce costurile de achizitie pentru locuintele de lux se vor mentine la acelasi nivel cu cel de anul trecut, apreciaza analistii Erste Bank, citati de Mediafax.
In Romania, creditele pentru case si oferta de locuinte sunt, in opinia analistilor Erste, inca foarte reduse, iar rata dobanzii este de 8%, si probabil va creste la 9%, in timp ce moneda nationala s-a depreciat foarte mult in raport cu euro, principala valuta in care sunt accesate imprumutu