POSTELNICU: "Când Bill Gates vorbeşte, cei mai importanţi oameni ai lumii ascultă şi iau notiţe."
Când Bill Gates vorbeşte, cei mai importanţi oameni ai lumii ascultă şi iau notiţe. Aşa s-a întâmplat la recenta reuniune a Forumului Economic Mondial de la Davos, unde cel mai bogat om al lumii a vorbit despre limitele capitalismului şi cum ar putea fi ele depăşite. Îndemnul dlui Gates este de a reforma exact sistemul care i-a permis să acumuleze averea cea mai mare din lume. În esenţă, fondatorul Microsoft a propus corporaţiilor din toată lumea un nou mod de gândire economică: capitalismul creator, bazat pe inovaţia pusă în slujba altor motivaţii decât profitul.
Dl Gates a vorbit despre cum pot şi trebuie să fie ajutaţi acei oameni pe care capitalismul tinde ori să-i ignore, ori să-i împingă la marginea societăţii, transformându-i în victime. Imperativul de a umaniza capitalismul propus de dl Gates nu caută să refacă însă hegemonia statului în economie. În acelaşi timp, piaţa şi legile sale nu ajung să domine societatea. În viziunea dlui Gates, motivaţia de a face un bine trebuie să completeze motivaţia profitului, ci nu să o înlocuiască, tocmai pentru a da forţă şi sens sistemului capitalist.
Aceeaşi forţă a inovaţiei care aduce câştiguri financiare poate fi canalizată în aşa fel încât să producă beneficii sociale. Exemplul clasic este al unei companii farmaceutice: cercetătorii care lucrează la un remediu al impotenţei sunt capabili să se concentreze asupra unui remediu pentru malarie. Problema este că malaria afectează oamenii săraci, în timp ce lumea bogată are milioane de oameni dispuşi să plătească bani grei pentru alevierea impotenţei.
În viziunea dlui Gates, motivaţia profitului trebuie completată de motivaţia binelui în aşa fel încât bolile copiilor Africii să beneficieze de aceeaşi atenţie ca şi organele sex