Două mari partide din Turcia au înaintat, ieri, parlamentului un proiect comun care urmăreşte relaxarea interdicţiilor privind portul vălului islamic în universităţi. Partidul de
Două mari partide din Turcia au înaintat, ieri, parlamentului un proiect comun care urmăreşte relaxarea interdicţiilor privind portul vălului islamic în universităţi. Partidul de guvernare AK, cu rădăcini islamice, şi partidul naţionalist MH spun că acest aspect ţine de drepturile şi libertăţile individuale.
Cele două formaţiuni politice au suficientă putere în parlament pentru a modifica interdicţia prevăzută în Constituţia Turciei privind portul vălului islamic în universităţi şi în celelalte instituţii publice. Restricţia datează din 1980, când a fost adoptată în urma unei lovituri de stat a forţelor proseculare. Problema este extrem de controversată într-o ţară majoritar musulmană a cărei elită seculară - ce include armata - priveşte vălul drept un simbol al islamismului politic.
Iniţiativa celor două partide a fost criticată de către judecători şi de oficialii universităţilor. Potrivit liderului MH, Devlet Bahceli, proiectul urma a fi supus parlamentului turc în cursul zilei de ieri. "Rezolvarea acestei probleme va relaxa presiunea la care este supus un segment larg al societăţii. Este o chestiune ce ţine de drepturi şi libertăţi", a declarat Bahceli, citat de AP.
Reforma se limitează la universităţi
Potrivit modificărilor propuse, numai basmaua tradiţională va fi permisă în universităţi, legată sub bărbie. Tipurile de văl islamic care acoperă faţa, cum sunt cele purtate de multe fete din Turcia, vor rămâne interzise, la fel ca şi burka, un gen de văl care acoperă întregul corp. Premierul Recep Tayyip Erdogan a subliniat faptul că reforma va fi limitată la universităţi. Măsura nu se va aplica femeilor care lucrează în alte instituţii de stat, în această