Atentia si criticile se muta asupra conducerii SocGen, scaunul presedintelui si directorului executiv Daniel Bouton clatinandu-se dupa declaratiile acide facute de presedintele Sarkozy si de ministrul economiei Christine Lagarde.
Un nou val de intrebari privitoare la responsabilitatea pe care managementul SocGen o poarta in cazul operatiunilor neautorizate efectuate de fostul trader Jerome Kerviel a aparut in conditiile in care acesta a declarat anchetatorilor francezi ca tranzactiile fictive au inceput inca de la sfarsitul lui 2005 - cu un an mai devreme decat in versiunea oficiala a bancii, scrie presa internationala.
Mai mult, Kerviel sustine ca nu este singurul angajat al SocGen care a trecut dincolo de limitele de risc permise de catre banca. Cu toate acestea, el nu a facut nici o precizare in ceea ce priveste efectuarea de tranzacti false de catre ceilalti traderi.
Kerviel este judecat pentru trei capete de acuzare, printre care fals si abuz de incredere, insa judecatorii au respins cererea anchetatorilor de a emite un mandat de arestare preventiva. Procurorii au precizat insa ca vor face recurs impotriva deciziei de eliberare. Acuzatia de abuz de incredere este cea mai grava, putandu-i aduce lui Kerviel o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare, obligandu-l in acelasi timp la plata unei amenzi de 750.000 de euro.
Chiar daca a fost lasat in libertate, traderului i s-a interzis sa paraseasca teritoriul Frantei, sa ia legatura cu fostii sai colegi sau sa se angajeze pe o pozitie similara celei detinute la SocGen pana la finalizarea anchetei.
Noile detalii legate de frauda de la SocGen au transformat banca intr-o tinta a autoritatilor politice franceze, care l-au criticat de asemenea si pe guvernatorul bancii centrale, Christian Noyer, considerand ca a esuat in a informa guvernul despre situatia de la SocGen la momentul potrivit.