350.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cifra este o estimare pe date de sondaj şi analize calitative ale Fundaţiei Soros. Categoria cea mai numeroasă de părinţi migranţi care lipsesc de lângă copiii lor sunt taţii. Studiul indică faptul că sunt aproximativ 115.000 elevi al căror tată se află în străinătate. Sursa: EVZ Dintre aceştia, 21% trăiesc fără tatăl lor de o perioadă cuprinsă între 2 şi 4 ani, iar 28% chiar de mai mult de 4 ani. În marea majoritate a cazurilor în care doar tatăl este plecat (94%), copii rămaşi în ţară se află în grija mamelor.
În ceea ce priveşte mamele, 15% dintre copii trăiesc în absenţa acestora de mai bine de 4 ani, iar 21% de o perioadă între 2 şi 4 ani. Jumătate din mamele acestor copii lipsesc de lângă copilul lor de cel mult un an. Pentru elevii a căror mamă este plecată, familia extinsă este un sprijin important. Doar 58% dintre ei locuiesc cu tatăl lor.
Datele arată că în cazul copiilor care au ambii părinţi plecaţi din ţară, 34% trăiesc fără părinţi de cel puţin doi ani, iar 54% de mai puţin de un an. Acest lucru înseamnă că în grupa de vârstă 10-14 ani, la nivel naţional aproximativ 12.000 de copii trăiesc de cel puţin doi ani în absenţa ambilor părinţi, iar aproape 19.000 se află în aceeaşi situaţie de un an. 65% dintre aceşti elevi se află în grija bunicilor, 24% sunt îngrijiţi de mătuşi sau unchi, iar restul de 11% de alte persoane. Profilul familiilor cu părinţi emigranţi
Copiii cu părinţi emigranţi provin în proporţie mai mare din familii destrămate (părinţi separaţi, divorţaţi sau văduvi), iar familiile lor au in medie un nivel educaţional mai scăzut şi ocupaţii cu prestigiu uşor mai mic decât copiii fără părinţi emigranţi.
Acest lucru se poate explica în două feluri: pe de o parte grupul de părinţi emigranţi se autoselectează din grupul familiil