Majorarea, cu cu 8,5%, a preţului la gazele naturale , anunţată astăzi de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei, va influenţa în mod direct preţul produselor alimentare, în special pâinea şi carnea, care vor creşte, peste câteva săptămâni, cu până la 10 la sută. Sunt anunţate majorări de preţuri şi la carburanţi. Guvernul Tăriceanu este acuzat de incompetenţă. Sursa: Codrin Prisecaru
Creşterea preţului gazelor va influenţa întreaga economie, dar cel mai mult de pierdut va avea agricultura, aflată în pragul falimentului,estimează, preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, citat de TMC.
"Pe noi ca producători agricoli, ne afectează foarte tare în zona input-urilor, la îngrăşăminte. Noi deja avem preţuri între 60 şi 90 de lei la sacul de îngrăşăminte şi ne face pulbere acum. Va fi imposibil de a mai achiziţiona îngrăşăminte şi de a mai începe lucrările campaniei agricole de primăvară" a declarat preşedintele Agrostar.
Producatorii agricoli spun că, fără o intervenţie a Ministerului Agriculturii, scumpirile se vor resimţi, pe lanţul economic, până la consumatori, care vor plăti cu până 10 la sută mai mult pentru produsele alimentare.
"Preţurile din producţia agroalimentară este firesc să crească, şi probabil gazele, care sunt un element de cost important şi pentru pâine, şi pentru producţia de mezeluri probabil vor determina o scumpire. Probabil în luna martie vor fi creşteri între 5 şi 10 % la aceste produse din cauza creşterii preţului gazelor", a completat Ştefan Niculae.
Un leu metrul cub
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor a anunţat astăzi că o scumpire de 8,5 la sută a preţului la gazele naturale, începând de la 1 februarie. Scumpirea va fi prima din acest an. Preţul gazelor din producţia internă creşte pentru a ajunge, in viitor, la nivelul p