Românul este apreciat de angajatorul occidental pentru că are o pregătire bună şi este dispus să lucreze ore suplimentare pe bani puţini. Numărul femeilor care emigrează aproape l-a egalat pe cel al bărbaţilor. Sursa: EVZ
Imigrantul român nu esteprivit cu ochi buni de majoritateaguvernelor europene,deşi este apreciat de angajatoruloccidental pentru că este binepregătit şi este dispus să lucrezeore suplimentare pe bani puţini.Cel puţin aşa reiese din raportul„Cine se teme de extinderea din2007 a Uniunii Europene?“, privindimpactul aderării României şiBulgariei la UE, eliberat de EuropeanCitizen Action Service(ECAS).
Potrivit estimărilor, în prezentmuncesc în străinătate mai mult de2,5 milioane de români. Unele ţării-au primit cu braţele deschise,altele însă au impus anumitemăsuri restrictive. Printre acestease numără Austria, Belgia, Danemarca,Franţa, Germania, Grecia,Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda,Luxemburg, Malta, Portugalia,Spania şi Marea Britanie. În majoritateacazurilor, restricţiile auapărut ca măsuri de protecţie dupăafluenţa mare de cetăţeni aistatelor ce au aderat la UE în 2004şi vor dispărea cu totul, se pare,abia la sfârşitul lui 2013.
Imigrantul, motivatde bunăstarea familiei
Profilul imigrantului român s-amodificat însă mult în timp: dacăimediat după 1990 predominaubărbaţii între 18 şi 59 de ani,absolvenţi de şcoli de meserii sauliceu, provenind din zone rurale, întimp a crescut şi numărul femeilor,atât din mediul rural (cu vârstecuprinse între 30 şi 59 de ani), câtşi din cel urban (între 18 şi 29 deani), care s-au angajat în sectoruldomestic. În prezent, raportulbărbaţi-femei ajunge la 45%-55%.
Construcţiile, agricultura şiserviciile de îngrijire sunt principalelesectoare în care românii îşigăsesc de muncă. Cea mai importantămotivaţie pentru plecări estelegată de dorinţa de a asigura bunăst