Iarna, florile au de înfruntat diferite boli care se manifestă fie prin căderea frunzelor, fie prin uscare. Sursa: Cezar Comănescu
1 /.
Sezonul rece aduce probleme florilor, fie că sunt ţinute acasă, fie la serviciu. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive şi boli, cauzele lor şi cum ai putea să le previi şi să le tratezi.
Frunze brunificate.De obicei, vârful frunzelor se brunifică şi se usucă, devenind casant. Se întâmplă din cauza curenţilor reci de aer (când a fost cald în birou şi cineva a deschis geamul, deşi afară era frig) sau în cazul unei încăperi în care aerul este prea uscat (şi este prea cald). Acelaşi fenomen apare şi în cazul în care apa este prea multă (diferenţa este doar că frunzele se înmoaie mai întâi).
> Soluţii:În primul caz trebuie să ai grijă când deschizi geamul să nu bată curentul de aer rece în plante, iar dacă atmosfera este prea uscată, este suficient să pulverizezi apă pe frunze măcar o dată pe zi. În al doilea caz trebuie să uzi la intervale mai mari şi cu apă mai puţină.
Căderea frunzelor.Pe zi ce trece observi că frunzele plantei tale, în loc să fie unde le este locul, sunt căzute în ghiveci sau pe jos pentru că aerul este prea uscat sau uzi când prea mult, când deloc.
> Soluţii:Dacă aerul este prea uscat (de obicei de la aerul condiţionat) pulverizează apă pe frunze o dată pe zi sau la două zile. Stabileşte-ţi un program de udare: o dată pe săptămână sau la trei-patru zile. Plantele îţi vor mulţumi păstrându-şi frunzele.
Căderea bobocilor.Brusc, după ce abia aşteptai să apară florile, s-a întâmplat... Ai găsit toţi bobocii pe jos. De ce? Iar ai deschis geamul când era frig afară şi ghiveciul era în dreptul geamului? Sau apa cu care ai udat planta era prea rece şi în cameră mult mai cald? Ori noaptea nu încălzeşte nimeni biroul şi este frig? @N_P