La cel mai mare târg de carte din lumea arabă, volumele de Milan Kundera şi poeziile de Che Guevara au fost interzise.
Mai multe cărţi, printre care titluri scrise de Milan Kundera şi de marocanul Mohamed Choukri, au primit interdicţia de a intra în Egipt, la Târgul de Carte de la Cairo, care a început pe 23 ianuarie.
Cel mai mare târg de carte din lumea arabă se desfăşoară până pe 4 februarie, pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi şi include 1.400 de standuri. Organizatorii aşteaptă peste două milioane de vizitatori în ultima zi a târgului.
Fundamentaliştii atacă
Deşi romanul „Versetele satanice“ de Salman Rushdie este cel mai notoriu caz de cenzură al secolului XX, acesta nu este unic. Autorii din ţările musulmane au de înfruntat restricţii aspre din partea liderilor religioşi islamici. În timp ce standurile sunt invadate de cărţi radical islamice, mai multe titluri scrise de autori occidentali sau de scriitori arabi laici au fost cenzurate. Acest lucru nu mai surprinde, având în vedere că, în 1994, laureatul Premiului Nobel, egipteanul Naguib Mahfouz, a fost înjunghiat.
Taslima Nasrin din Bangladesh a fost, de asemenea, exilat, primind ameninţări cu moartea, iar romancierul egiptean Alaa Hamed a fost condamnat la închisoare pentru blasfemie. Lucrările unor feministe precum Nasrin, Nawal El Saadawi din Egipt sau Fatima Mernisii din Maroc, care au contestat interpretarea dogmei islamului împotriva femeilor, au înfuriat atât guvernele, cât şi pe fundamentalişti. „Blocul Iakubian“, de Alaa al-Aswani, o imagine plină de ironie a Egiptului modern, a provocat în 2006 dezbateri aprinse.
Dacă la loc de cinste la acest târg se află cărţile unor predicatori vetuşti, nu mai puţin de patru romane scrise de cehul Milan Kundera, traduse în arabă, printre care se numără „Insuportabila uşurătate a fi