Un studiu al silvicultorilor arată că toate cele şase tipuri de păduri din ţara noastră sunt ameninţate de oameni Prima cercetare a habitatelor forestiere de interes comunitar
Un studiu al silvicultorilor arată că toate cele şase tipuri de păduri din ţara noastră sunt ameninţate de oameni
Prima cercetare a habitatelor forestiere de interes comunitar realizată de specialiştii de la Facultatea de Silvicultură din Braşov arată că în România sunt şase tipuri de păduri puse în pericol de activităţile umane. Specialiştii au constatat că speciile aflate pe cale de dispariţie sunt cele de stejar pufos, arin alb şi arin negru.
Printre factorii de stres care ameninţă pădurea, cei mai importanţi sunt: fărâmiţarea proprietăţii, lipsa limitării speciilor în teren, înţelenirea solului, viituriile şi împăduririle cu alte specii decât cele aflate în teren. "Am constatat că cele mai reduse şi fragmentate ca suprafaţă sunt pădurile de stejari pufoşi, din Transilvania, care cresc pe nişte versanţi foarte abrupţi.
E foarte important ca suprafeţele pe care se întinde acest tip de arbore să nu fie reduse", spune Tudor Stăncioiu, unul dintre coordonatorii studiului. În opinia acestuia, în cazul în care într-un habitat cu anumite specii de arbori au loc împăduriri cu alte specii, atunci pădurea respectivă se schimbă, ceea ce reprezintă un pericol des întâlnit în România.
Creşterea suprafeţelor agricole reduce pădurile
Arinii albi şi negri sunt alte specii aflate în pericol. Cele din zonele montane sunt afectate de viituri. În schimb, speciile de arini care cresc în luncile joase de la câmpie şi deal sunt periclitate din cauză că sunt situate în imediata apropiere a localităţilor. "În acest caz, problema e că multe dintre locuinţele oamenilor au fost construite în apropierea pădurilor", spune Tudor Stăncioiu.
Stejarii, ulmii şi frasinii din păd