Relatiile dintre Romania si Germania nu sunt afectate de scandalul Nokia si de protestele nemtilor din cauza desfiintarii fabricii Nokia de la Bochum, a declarat miercuri Guenther Kirchbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german. Acesta crede ca inchiderea fabricii de la Bochum este "o problema de politica interna" germana.
"Exista mai multe voci care anunta prapastios ca relatiile bilaterale dintre Romania si Germania sunt tensionate in urma problemelor legate de inchiderea uzinei Nokia. Acestea sunt pareri neintemeiate si as spune ca, din contra, relatiile dintre cele doua tari sunt exceptionale", a declarat Kirchbaum.
In opinia acestuia concernul finlandez are doua probleme: "Nokia a primit anumite subventii de la stat pentru a asigura locuri de munca. In plus, concernul continua sa faca profit: nu prezinta cifre rosii, ci negre. Chiar si in aceste conditii, Nokia pleaca dupa exact cinci ani, cat era obligata legal sa ramana in Germania, dupa primirea subventiilor, fara a plati inapoi ceea ce a primit".
Kirchbaum a explicat ca la fel au stat lucrurile si cu fabrica Samsung din Berlin, care si-a inchis portile dupa exact cinci ani.
Parcul Nokia extins cu 170 de hectare
Tot miercuri, Consiliul Judetean Cluj a aprobat extinderea parcului industrial Tetarom III, unde se afla investitia Nokia, cu 170 de hectare.
Consilierii judeteni l-au delegat pe presedintele Marius Nicoara sa faca demersurile pentru a obtine terenul, care acum se afla in proprietatea statului.
In acest context, un cotidian din Cluj a publicat un articol in editia de miercuri care arata ca grupul Daimler si-a anuntat intentia de a construi o fabrica langa Nokia Village, ceea ce presupune o investitie de 400 de milioane de euro.
Relatiile dintre Romania si Germania nu su