» Unii dintre deputatii care au votat amendamentele propuse de Eugen Nicolicea la Codul Penal, precum si alti experti cred ca inalta tradare si comunicarea de informatii false sunt infractiuni interpretabile, de sorginte comunista.
» Amendamentele aprobate de
Comisia judirdica par facute cu dedicatie: inalta tradare – pentru Traian Basescu, iar comunicarea de informatii false – pentru persoane care cartesc impotriva sistemului, gen Monica Macovei.
Dupa ce juristii deputati au aprobat-o, iar plenul Camerei Deputatilor ar putea sa o voteze, inalta tradare va fi o infractiune pe care doar presedintele Romaniei o va putea comite. Comunicarea de informatii false care pun in pericol siguranta statului este reintrodusa in Codul Penal, dupa cum spun unii politicieni, ca razbunare la nemultumirile Monicai Macovei fata de reforma Justitiei, pe care si le-a exprimat, pe vremea cand era ministru, la CE. Inalta tradare este deja prevazuta in Constitutie, la articolul 96, dar deputatul Eugen Nicolicea a considerat ca "trebuia prevazuta si in Codul Penal". Cat despre comunicarea de date false, infractiune pe care fostul ministru Macovei a scos-o din Codul Penal, initiatorul Nicolicea a spus ca o doreste inapoi tocmai pentru ca impertinente gen Macovei sa nu se mai repete: "Dupa ce a abrogat aceasta infractiune, (Monica Macovei – n.r.) a comis aceasta fapta de nenumarate ori, si anume a luat legatura cu organisme internationale si a indus in eroare despre politica Romaniei si despre ce se intampla in interior".
Avocatul Gheorghe Mateut, formator la Institutul National al Magistraturii, socoteste ca aceste amendamente la Codul Penal sunt pe cat de nebinevenite, pe atat de nejustificate. Mai mult, le vede ca apartinand unui sistem comunist. "Orice incriminare noua trebuie sa fie justificata de necesitati actuale, impuse de evolutia fenomenului cr