Presedintele american, George W. Bush, a rostit luni seara, in fata Congresului, cel de-al saptelea si ultimul Discurs despre Starea Uniunii al celor doua mandate la Casa Alba.
Analistii au remarcat ca, spre deosebire de ceilalti ani, cand presedintele Bush a propus reforme interne fundamentale (sistemul asigurarilor sociale) si a prezentat planuri externe generoase (promovarea libertatii si democratiei, sfarsitul tiraniei), discursul de anul acesta a fost dedicat unor proiecte mult mai modeste. Bush a admis ca economia americana traverseaza o perioada de incertitudine si ca, pe termen scurt, ritmul de crestere economica incetineste. Pentru depasirea acestui moment dificil, Bush a cerut Congresului sa adopte cat mai repede pachetul de masuri de stimulare economica in valoare de 150 miliarde dolari, convenit saptamana trecuta de Casa Alba impreuna cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi. Cu toate acestea, Comisia pentru Finante a Senatului a anuntat deja ca a pregatit un proiect alternativ, ceea ce va intarzia adoptarea lui.
O mare parte a discursului a fost dedicata, cum era de asteptat, razboiului din Irak. Bush a aparat suplimentarea fortelor americane cu aproximativ 30.000 de militari si a subliniat ca aceasta a dat roade si ca situatia din Irak este mult mai stabila decat cu un an in urma. El a avertizat din nou impotriva oricarei retrageri premature. Razboiul din Irak este, probabil, cea mai importanta mostenire a actualului presedinte si o victorie sau o retragere rusinoasa va fi reperul in functie de care va fi judecat de Istorie.
Florida, din nou decisiva
Discursul despre Starea Uniunii de anul acesta a avut loc in mijlocul uneia dintre cele mai aprinse competitii electorale din istoria Statelor Unite, astfel incat a fost calificat drept un non-eveniment politic. Discursul a venit la cateva ore