În ciuda criticilor Comisiei Europene, judecătorii sunt îngăduitori cu majoritatea oamenilor legii acuzaţi de corupţie, pe care îi condamnă doar la pedepse cu suspendare.
Poliţiştii români sunt încurajaţi să ia şpagă. Cel puţin aşa arată un bilanţ al pedepselor pronunţate de instanţele de judecată în cazul unor „oameni ai legii“, condamnaţi pentru corupţie în ultimele patru luni.
Potrivit acestuia, circa 75% dintre ofiţerii sau agenţii de poliţie cercetaţi de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) în ultimii doi ani şi condamnaţi recent au primit pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi trei ani, cu suspendare condiţionată. Niciunul dintre ei nu va sta nici măcar o zi după gratii, iar faptele le vor fi şterse din cazierul judiciar.
Toate acestea, în condiţiile în care, în ultimul raport de ţară, prezentat în iunie 2007, Comisia Europeană (CE) critica România tocmai din cauza acestor „suspendări“. Judecătorii par să nu fie deranjaţi însă de avertismentele Bruxelles-ului - care, anul acesta, ne-ar putea aduce activarea clauzei de salvgardare pe Justiţie - şi continuă să aplice cele mai uşoare pedepse, deşi Codul Penal le pune la dispoziţie toate „pârghiile“ pentru sancţiuni care să aibă ecou în conştiinţa celor tentaţi să calce strâmb.
Doar 3 din 12 au ajunsdupă gratii
Potrivit unor informări ale DGA în ultimele patru luni, 12 poliţişti au fost condamnaţi de instanţele din ţară pentru fapte de corupţie. Doar trei dintre aceştia vor sta însă după gratii. Cea mai „aspră“ pedeapsă, 4 ani de închisoare, a primit-o un om al legii care a încasat şpăgi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de euro de la zece persoane. Instanţele s-au arătat îngăduitoare chiar şi cu şefi din poliţie, pe care corupţia i-a promovat pe primele pagini ale ziarelor.
Este cazul fostului şef al Poliţiei Transporturi Constanţa, c