Străinii folosesc tufurile vulcanice drept filtre pentru apele uzate, iar noi ignorăm acest zăcământ Zăcămintele de tufuri vulcanice din zona Clujului au devenit recent "o resursă
Străinii folosesc tufurile vulcanice drept filtre pentru apele uzate, iar noi ignorăm acest zăcământ
Zăcămintele de tufuri vulcanice din zona Clujului au devenit recent "o resursă bună la toate", dacă ar fi să-i cităm pe cunoscători.
Tufurile conţin un tip de minerale, numite zeoliţi, care funcţionează ca "site moleculare" în epurarea apelor uzate, sunt buni aditivi furajeri, fertilizează solurile, combat dăunătorii şi sunt tot mai preferaţi în fabricarea hârtiei, pe care o fac mai groasă şi cu mult luciu. Cu toate acestea, o firmă autohtonă de exploatare a zeoliţilor îşi exportă producţia în Occident, pentru că la noi nu o cumpără nimeni.
Gheorghe Petruţ conduce una din firmele de exploatare a tufurilor vulcanice de la Cluj. A lucrat timp de 30 de ani la combinatul minier din zonă şi după ce s-a pensionat, în urmă cu patru ani, şi-a deschis propria firmă de exploatare. La noi, până de curând, tufurile erau folosite doar ca piatră de construcţie, necunoscându-li-se restul proprietăţilor.
Auzind că în Ungaria şi în alte state din Vest aceste zăcăminte erau utilizate ca filtre pentru apă şi ca suport pentru pesticide, Gheorghe Petruţ a intuit că exploatarea lor ar putea deveni o afacere de succes. A luat probe din anumite zone din apropierea Clujului, le-a trimis unor laboratoare de analize din străinătate şi rezultatele au indicat că acolo existau zeoliţi cu proprietăţi deosebite. A concesionat terenul pe o perioadă de 50 de ani şi a pornit exploatarea, ajungând să exporte până la 3.000 de tone în fiecare an pe pieţele din Germania, Austria, Franţa, Elveţia şi Grecia.
"Am pornit timid, dar acum am ajuns să nu putem face faţă cererii. Occidentalii folo