Guvernata de principiul "pretul mai mic castiga", piata achizitiilor publice incurajeaza preturile de dumping, actele aditionale si firmele care, artificial sau nu, au costurile cele mai mici de executie, potrivit proiectantilor locali. Reculul
Sub umbrela legii achizitiilor publice, care urmeaza totusi sa fie rectificata, Romania pare a se indrepta spre principiul "daca-i ieftin este bun". In faza finala a licitatiilor proiectul castigator este cel care presupune cel mai mic efort financiar din partea clientului administratie publica.
"Una dintre marile probleme ale pietei de proiectare si de consultanta in infrastructura este cea a unei competitii... sa ii zicem falsa. Inca mai sunt companii care folosesc asa-zisele firme de apartament, care vin cu preturi ireale si nu fac altceva decat sa distorsioneze realitatea", a declarat Michael Stanciu, 50 de ani, presedintele companiei de proiectare si de consultanta in infrastructura Search Corporation.
La finele anului trecut, Mihai Grecu, directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a declarat ca piata de consultanta si de proiectare locala are probleme serioase legate de calitatea proiectelor.
Desi nu a dat exemple concrete, directorul CNADNR a spus ca un proiect executat prost poate duce, in final, la costuri de constructie mult mai mari, din cauza interventiilor care trebuie facute pentru a remedia greselile din planul initial.
"In SUA, si o spun din proprie exeperienta, proiectarea este o competitie intelectuala, a solutiilor. Cel mai important criteriu pentru castigarea unei licitatii este sa se prezinte solutia optima, onorariul de executie fiind subiectul unor negocieri ulterioare. Din pacate, in Romania nu se da importanta necesara proiectarii, care se face rapid si pe bani putini", spune Stanciu.
Proiectantii n