Un arhitect roman are acum un onorariu de circa 20-25 de euro pe ora, de patru ori mai mic decat in state vestice ca Germania, Austria, Franta sau Italia. Situatia se schimba insa pe zi ce trece, proiectantii locali bucurandu-se de salarii din ce in ce ma
Diferenta dintre cat percepe un arhitect in vest si cat castiga in Romania este foarte mare, de la 25 de euro la 100 de euro pe ora este un drum lung, insa distanta dintre cele doua se micsoreaza luna de luna.
Cei 25 de euro reprezinta onorariul impozabil solicitat de firmele de arhitectura, in timp ce salariile brute reprezinta circa 40% din aceasta suma.
Cererea din ce in ce mai mare de arhitecti, mai ales din partea dezvoltatorilor de mari proiecte imobiliare, a dus, inevitabil, la cresterea salariilor din partea firmelor care nu vor sa-si piarda angajatii in fata concurentei.
Desi marea majoritate a pietei proiectelor de arhitectura este in continuare dominata de proiectele mici si mijlocii, in mare parte de proiectare a locuintelor private sau a anexelor acestora, la varful pietei lupta pentru contracte si pentru forta de munca este din ce in ce mai acerba. Acest varf, piata inca restransa a marilor contracte, este dominat de un numar mic de jucatori importanti, in marea lor parte locali, carora li se alatura, din ce in ce mai des si firme straine.
Salariile pe aceasta piata au cea mai dinamica apreciere, firmele fiind obligate sa dea mai multi bani pentru a nu-si pierde proiectantii sau inginerii in fata companiilor competitoare.
"La ora actuala un onorariu decent pentru un arhitect roman ajunge la 20-25 de euro pe ora. Este mult mai putin decat cel pe care il incaseaza colegii de breasla din state vestice ca Germania, Franta sau Italia, respectiv de 80 pana la 100 de euro pe ora, in special pe partea de elaborare a proiectelor, care presupune si cel mai mare efo