Reforma serviciilor postale in Uniunea Europeana este pe cale sa se incheie dupa 15 ani de eforturi pentru liberalizarea sectorului, odata cu adoptarea, joi, a directivei europene de catre Parlamentul European. Liberalizarea completă înseamnă ridicarea monopolului operatorilor naţionali asupra transmiterii corespondenţei mai uşoare de 50 de grame, în prezent “zonă rezervată”. Potrivit documentului, Romania are o derogare privind termenul limita pana la care trebuie sa deschida piata serviciilor postale, si anume 2013.
Liberalizare totala pana in 2011-2013
Data liberalizarii serviciilor postale a fost unui dintre punctele fierbinti ale negocierilor si discutiilor intre institutiile europene, dar si a discutiilor dintre acestea si statele membre. Comisia a propus initial anul 2009 ca moment al liberalizarii, dar el a devenit 2011. Exista insa state, iar Romania se afla printre ele, care, pe din anumite cauza, au o derogare de doi ani. Noile state membre al Uniunii, statele cu o topografie mai dificila, cu insule multe, precum Grecia, sau statele mici, cu o suprafata mica, precum Luxemburg, sunt cele care mai au ragaz in liberalizarea serviciilor postale.
Principiul reciprocitatii
Pentru a nudistrorsiona competitia pe piata europeana, eurodeputatii au convenit cu consiliul asupra principiului reciprocitatii. Potrivit acestuia, statele care au liberalizat deja piata serviciilor postale pot refuza ca operatori din tari care nu si-au deschis piata sa intre pe teritoriul lor. Aceasta interdictie se mentine in perioada 1 ianuarie 2011- 31 decembrie 2012.
Serviciul universal va fi garantat
Directiva europeana menţine obligaţia pe care o au în prezent statele membre de a sigura un serviciu poştal universal de înaltă calitate. Acesta trebuie sa asigure colectarea si livrarea corespondentei o data pe zi cel putin cinci zile