Fermierii din Bistrita-Nasaud au fost purtati pe drumuri mai bine de un an si au pierdut finantari europene pentru constructia de euroferme din cauza intarzierilor inregistrate de firma La Dorna in asigurarea co-finantarii necesare implementarii unor programe Sapard. Fermierii au fost atrasi in program cu scopul de a rambursa sumele acordate sub forma de produse, adica lapte pentru "La Dorna". La randul ei, firma suceveana si-ar fi asigurat in acest mod materia prima necesara productiei.
Din 31 de fermieri care au intrat initial in programul de constructie a eurofermelor, doar 17 mai spera ca firma de lactate isi va onora promisiunile.
Potrivit directorului Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bistrita-Nasaud, Liviu Rapan, cinci fermieri au renuntat la program din diferite motive, iar alti noua au ales sa isi construiasca singuri eurofermele cu bani imprumutati de la banci, in ciuda faptului ca prin Sapard ar fi obtinut finantari nerambursabile. "A aparut problema cofinantarii din partea firmei "La Dorna" cu care noi tinem, insa, legatura si care se angajeaza sa faca rost de fonduri si sa duca la bun sfarsit proiectele. Mai sunt inca 17 oameni care spera. si noi speram", a declarat directorul.
Numai anul trecut, trei astfel de proiecte SAPARD au fost reziliate, iar bistritenii au pierdut, astfel, peste 1,4 milioane de lei pe care i-ar fi obtinut din finantari nerambursabile. Cele trei contracte ar fi putut duce la crearea unor euroferme in comunele Uriu, Silivasu de Campie si Mariselu. Rezilierile au avut loc in contextul in care bistritenii nu au mai putut respecta termenii prevazuti in contractele cu SAPARD din cauza ca nu au primit banii promisi de firma suceveana. Potrivit lui Liviu Rapan, alti 17 fermieri aflati in parteneriat cu La Dorna au termen final pana in 30 iunie, cu posibilitate de prelungire pana in septembr