Elveţia va putea limita accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii până în 2016 sau chiar 2019, în cazul unui aflux de muncitori. Autorităţile de la Berna şi cele de la Bruxelles au
Elveţia va putea limita accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii până în 2016 sau chiar 2019, în cazul unui aflux de muncitori. Autorităţile de la Berna şi cele de la Bruxelles au reuşit să ajungă la acest compromis, după ce miniştrii de externe din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au aprobat integrarea Elveţiei în spaţiul Schengen.
Cele 27 de ţări au acceptat o perioadă de tranziţie de şapte ani, în timpul căreia Berna va putea limita accesul românilor şi bulgarilor care vor dori să muncească în Elveţia. Această perioadă va începe de la data ratificării protocolului, care va avea loc, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.
"Şapte ani, începând din mai 2009, este un termen foarte bun", a declarat o sursă de la Berna citată de "Le Temps". Până în 2016, numărul permiselor de scurtă şedere (mai puţin de 12 luni) va creşte progresiv de la 3.260 până la 11.664, iar cel al permiselor de lungă şedere (cinci ani) se va mări de la 362 la 1.207.
Restricţiile vor dispărea după încheierea perioadei de tranziţie. O clauză de salvgardare va permite însă Elveţiei să reintroducă limitarea liberei circulaţii a persoanelor, în cazul în care afluxul de mână de lucru din cele două ţări va fi prea mare.
Parafarea protocolului ar putea permite deblocarea unui alt dosar sensibil. Elveţia s-a angajat să contribuie financiar, timp de cinci ani, pentru a ajuta la reducerea diferenţelor economice şi sociale din UE. Această contribuţie, estimată la circa 155 milioane de euro, este destinată României şi Bulgariei.
Cooperare între Berna şi Bruxeles
Elveţia şi UE au semnat în anul 1999 un pachet de şapte acorduri destinate consolidării relaţi