V-aţi imaginat vreodată cum ar exista lumea fără posibilitatea de a transmite cuvintele imprimate pe o foaie? Aceste maşinării s-au născut din dorinţa omenirii de a comunica. V-aţi imaginat vreodată cum ar exista lumea fără posibilitatea de a transmite cuvintele imprimate pe o foaie? Aceste maşinării s-au născut din dorinţa omenirii de a comunica.
Deşi nimeni nu o mai foloseşte în zilele noastre, deoarece doar calculatoarele pot face faţă secolului vitezei, maşina de scris este una dintre cele mai importante invenţii ale lumii moderne, stând la baza procesului de comunicare încă din secolul al XVIII-lea. Sub diferite forme şi dimensiuni – rotundă, dreptunghiulară, trapeziodală, mai lată sau mai înaltă – maşina de scris a fost reinventată de aproximativ 52 de ori.
PROTOTIPURILE. În 1714, se patentează pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta, deţinută de englezul Henry Mill, dar prima maşină de scris funcţională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. O altă contribuţie a fost cea apastorului danez Rasmus Malling Hansen, care în 1870 a prezentat publicului “globul de scris”, care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace. Maşina a fost ulterior transformată într-un produs comercial. Hansen a testat mai multe poziţii ale literelor pe o tastatură din porţelan, pentru a determina aranjamentul care să faciliteze scrisul şi să îl facă mai rapid decât cel de mână. Se spune că Nietzsche nu putea să sufere această maşinărie, pe care o primise cadou de la mama şi sora lui.
ÎN SERIE. Prima adevărată maşină de scris, s-a născut în 1868, din dorinţa unui editor – filozof – politician,Christopher Latham Sholes, de a produce invenţii pentru a îmbunătăţi soarta omenirii. Sholes meşterea la o maşină care să imprime automat numărul paginilor din cărţi