Sectorul autovehiculelor comerciale noi a cunoscut anul trecut cea mai fasta perioada din punctul de vedere al aprecierii volumelor de vanzari, inregistrand o crestere de circa 25%, o contributie majora fiind adusa de domeniul constructiilor, unde s-au in
Cresterea este semnificativa nu doar in termeni relativi, ci si ca numar de unitati, vanzarile de autovehicule comerciale, incepand de la masa autorizata de sub 3,5 tone si pana la mai mult de18 tone, insumeaza aproximativ 40.000 de unitati.
Insa, cea mai mare cerere pentru vehicule comerciale a fost consemnata pe segmentul propriu-zis profesional - intre 3,5- 18 tone - a carui valoare a depasit in 2007 doua miliarde de euro.
"In acest segment, ponderea principala o ocupa autovehiculele de capacitate mica, cuprinsa intre 3,5 si 6,5 tone, cu peste 60%, urmata de gama medie pentru distributie, cuprinsa intre 7,5 si 18 tone, a carei pondere este mai mica (pana in 10%), dar in crestere pentru 2007. Camioanele grele vor completa diferenta pana la 100% din ponderea vehiculelor comerciale in piata. Din punct de vedere valoric, intreaga piata o apreciem ca fiiind la un nivel de peste 2 miliarde de euro", a declarat Stefano Albarosa, presedintele grupului Cefin.
In plus, 2007 reprezinta si anul revenirii segmentului, dupa ce in anul anterior vanzarile din domeniu s-au depreciat cu ceva mai mult de 2%, conform datelor din statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).
Potrivit statisticilor Directiei de Inmatriculari auto din cadrul MIRA (Ministerul Internelor si Reformei Administrative), pe piata romaneasca au fost inmatriculate anul trecut 40.788 de autovehicule utilitare, cresterea procentuala comparativ cu 2006 fiind de 21%. Statistica Directiei de Inmatriculari nu cuprinde insa totalul autovehiculelor comercializate pana la sfarsitul anul